Fotograferen van de Nachtelijke Sterrenhemel: Een Complete Gids

Het vastleggen van de nachtelijke sterrenhemel is een fascinerende vorm van fotografie die de adembenemende schoonheid van het universum onthult. Deze gids zal je helpen om de basisprincipes van sterrenfotografie te begrijpen en je vaardigheden te verbeteren.

Benodigde Apparatuur

Om de nachtelijke sterrenhemel te fotograferen, heb je een digitale camera nodig met handmatige instellingen, een statief om de camera stabiel te houden, en een afstandsbediening of zelfontspanner om trillingen te voorkomen.

Camera-instellingen

Het instellen van je camera voor nachtfotografie kan in het begin intimiderend zijn. Hier zijn enkele tips:

 • Diafragma: Stel je camera in op het laagste f-getal (grootste diafragma) om zoveel mogelijk licht op te vangen.
 • Sluitertijd: Experimenteer met sluitertijden tussen 15 en 30 seconden.
 • ISO: Begin met een ISO-instelling rond 1600. Als de foto te donker is, verhoog dan de ISO.

Beste Locaties voor Sterrenfotografie

Het kiezen van de juiste locatie is cruciaal voor sterrenfotografie. Hier zijn enkele tips:

 • Donkere gebieden: Zoek naar gebieden met weinig lichtvervuiling, zoals nationale parken of afgelegen plattelandsgebieden.
 • Hoge hoogte: Locaties op grotere hoogte kunnen helderdere beelden opleveren omdat er minder atmosferische verstoring is.
 • Duidelijke horizon: Een open zicht op de horizon zonder obstructies zoals gebouwen of bomen kan meer van de sterrenhemel onthullen.

Voor een gedetailleerd overzicht van de beste locaties voor sterrenfotografie, bekijk onze Waarneemplekken Kaart die speciaal is samengesteld om je te helpen de perfecte plek te vinden.

Beste Tijd voor Sterrenfotografie

Het kiezen van het juiste moment om sterren te fotograferen is essentieel voor het behalen van de beste resultaten. Hier zijn enkele tips:

 • Maanfasen: De maan kan veel invloed hebben op het fotograferen van sterren. Het is het beste om te fotograferen tijdens nieuwe maan of wanneer de maan minder zichtbaar is. Op deze momenten is de lucht donkerder en kun je meer sterren zien.
 • Weersomstandigheden: Controleer altijd de weersomstandigheden voordat je op pad gaat om sterren te fotograferen. Een heldere en onbewolkte hemel is ideaal voor het vastleggen van de sterren. Vermijd dagen met veel bewolking of regen, omdat dit je belemmert bij het fotograferen.

Compositie en Planning

Een goede compositie kan je foto’s naar een hoger niveau tillen. Probeer interessante voorgrondobjecten te gebruiken om diepte aan je foto toe te voegen. Gebruik apps en websites om de beweging van de sterren en de Melkweg te volgen.

Beste Camera voor Sterrenfotografie

Elke spiegelreflex- of systeemcamera die hoge ISO-waarden aankan en in RAW kan fotograferen, is geschikt voor sterrenfotografie. Een full-frame DSLR-camera is een goede keuze, omdat deze een grotere sensor heeft en betere prestaties levert bij weinig licht.

Opslaan van Foto’s

Voor sterrenfotografie is het aanbevolen om je foto’s op te slaan in het RAW-formaat. RAW-foto’s bevatten meer informatie dan JPEG-foto’s, wat ze beter geschikt maakt voor nabewerking. Met RAW kun je de belichting en witbalans aanpassen zonder kwaliteitsverlies, wat vooral nuttig is bij sterrenfotografie waar de lichtomstandigheden moeilijk te beheersen zijn.

Uitgebreide Nabewerking

Nabewerking is een essentieel onderdeel van sterrenfotografie. Hier zijn enkele geavanceerde tips:

 • Ruisreductie: Hoge ISO-waarden kunnen ruis veroorzaken. Gebruik de ruisreductietools in je bewerkingssoftware om dit te minimaliseren.
 • Verhogen van contrast: Dit kan helpen om de sterren en de Melkweg meer te laten opvallen.
 • Kleurcorrectie: De witbalans kan worden aangepast om de kleuren van de sterren en de Melkweg te verbeteren.
 • Stacking: Dit is een techniek waarbij meerdere foto’s worden gecombineerd om de signaal-ruisverhouding te verbeteren en een helderder beeld te krijgen.

Conclusie

Het fotograferen van de nachtelijke sterrenhemel kan een lonende ervaring zijn. Met de juiste apparatuur, instellingen en een beetje oefening, kun je adembenemende foto’s maken die de wonderen van ons universum vastleggen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de beste camera voor sterrenfotografie?

Elke spiegelreflex- of systeemcamera die hoge ISO-waarden aankan en in RAW kan fotograferen, is geschikt voor sterrenfotografie. Een full-frame DSLR-camera is een goede keuze, omdat deze een grotere sensor heeft en betere prestaties levert bij weinig licht.

Hoe kan ik de ruis in mijn sterrenfoto’s verminderen?

Je kunt de ruis verminderen door de ruisreductietools in je bewerkingssoftware te gebruiken, de juiste camera-instellingen te kiezen, en door meerdere foto’s te stapelen.

Wat is de beste tijd om sterren te fotograferen?

De beste tijd om sterren te fotograferen is tijdens nieuwe maan of wanneer de maan minder zichtbaar is. Op deze momenten is de lucht donkerder en kun je meer sterren zien.

  Bronnen:

  (2022, september 19), Zo fotografeer je de nachtelijke hemel: een gids voor beginners, Star Walk, https://starwalk.space/nl/news/astrophotography-for-beginners

  Happy Photographer, Sterren fotograferen: deze apparatuur heb je nodig!, https://www.happyphotographer.nl/sterren-fotograferen-deze-apparatuur-heb-je-nodig/

  Cameranu, Hoe fotografeer je sterren?, https://www.cameranu.nl/nl/advies/landschap/sterren-fotograferen

  Happy Photographer, Simpel uitgelegd: De beste instellingen om de sterren te fotograferen – happyphotographer

  Fotografie voor beginners, Sterren fotograferen, https://fotografievoorbeginners.nl/sterren-fotograferen/

  Wordt gratis lid
  Wij houden je graag (af en toe) op de hoogte over ruimte nieuws, waarneem tips en meer. Afmelden kan altijd!