Mysterieus, nooit eerder gezien object gespot in Melkweg

Australische wetenschappers hebben een onbekend zwevend object ontdekt aan de nachtelijke hemel, iets wat ze nog nooit hebben gezien. Het “object” vertoont elke 18 minuten een gigantische uitbarsting van energie aan de hand van sterke radiogolven . Het object bevindt zich relatief dicht bij de aarde, in onze galactische achtertuin.

Ontdekking

Het was een student, Tyrone O’Doherty, die het raadselachtige object voor het eerst waarnam. Dat gebeurde met een sterke telescoop die staat opgesteld in de Murchison Widefield Array, in een verlaten gebied in de West-Australische outback. O’Doherty had voor zijn waarneming een eigen techniek ontwikkeld. Hij kon zijn ogen niet geloven: het nieuwe “object” zond een minuut lang sterke radiogolven uit, waarna het zich opnieuw “uitschakelde”. Dat gebeurde zo’n drie keer per uur, om de 18 minuten. De radiostraling behoort tot de helderste bronnen van radiogolven in de hemel.

Wat is het nu precies?

Objecten die als een knipperlicht “aan” en “uit” gaan komen wel vaker voor in ons heelal. Astronomen noemen ze transiënten. Ze kunnen in alle vormen en maten voorkomen. Maar een object dat zich telkens voor een volle minuut aanschakelt is “heel vreemd”, zo zegt Gemma Anderson van het ICRAR. “Wanneer je transiënten bestudeert, ben je eigenlijk getuige van het sterven van een grote ster of de activiteiten van haar restanten.” Zogenoemde trage transiënten – zoals supernova’s – kunnen in de loop van enkele dagen verschijnen en na enkele maanden opnieuw verdwijnen. Snelle transiënten – zoals een snel ronddraaiende neutronenster of pulsar – flitsen dan weer aan en uit binnen enkele milliseconden of seconden.

Conclusie

De ontdekking van het mysterieuze object in de Melkweg is een belangrijke stap in de astronomie. Het object is nog niet geïdentificeerd, maar de wetenschappers zijn vastbesloten om het te blijven bestuderen. De ontdekking kan ons meer inzicht geven in de werking van het heelal en de oorsprong van het leven.

Bron:

Kraaijvanger C. (2024, januari 18), Astronomen spotten mysterieus object in onze Melkweg (en wat het ook precies is, het is sowieso opwindend), Scientias, https://scientias.nl/astronomen-spotten-mysterieus-object-in-onze-melkweg-en-wat-het-ook-precies-is-het-is-sowieso-opwindend/

Wordt gratis lid
Wij houden je graag (af en toe) op de hoogte over ruimte nieuws, waarneem tips en meer. Afmelden kan altijd!