Onverwachte Gammastraalontdekking: Fermi-telescoop onthult mysterieuze feature buiten ons sterrenstelsel

Recente analyses van dertien jaar aan gegevens verzameld door NASA’s Fermi Gamma-ray Space Telescope hebben astronomen voor een verrassing gesteld. Een onverwachte en onverklaarbare gammastraalfeature is ontdekt buiten ons eigen sterrenstelsel. Deze ontdekking, gepresenteerd tijdens de 243e bijeenkomst van de American Astronomical Society, werpt nieuwe vragen op over de kosmische geheimen die voorbij onze Melkweg liggen.

Een Serendipitaire Ontdekking

Alexander Kashlinsky, een kosmoloog aan de University of Maryland en NASA’s Goddard Space Flight Center, leidde het onderzoek en merkte op dat deze ontdekking volledig toevallig was. Het team zocht oorspronkelijk naar een gammastraalfeature gerelateerd aan de kosmische microgolfachtergrond (CMB), de oudste lichtbron in het universum.

Een Verrassend Patroon

Het gammastraalsignaal, gevonden in de richting van de CMB, vertoont opmerkelijke gelijkenissen met een eerder onverklaarde feature die wordt geproduceerd door enkele van de meest energieke kosmische deeltjes ooit gedetecteerd. Het team had verwacht het dipoolpatroon, veroorzaakt door de beweging van ons zonnestelsel, te vinden, maar ontdekte een onverwacht gammastraaldipool in de zuidelijke hemel, tien keer groter dan voorspeld.

Achtergrond van de Studie

De CMB ontstond toen het universum voldoende was afgekoeld om de eerste atomen te vormen, en dit werd voor het eerst waargenomen in 1965 als zwakke microgolven. Het onderzoek, gericht op het begrijpen van de kleine temperatuurvariaties binnen de CMB, bracht een onverwacht gammastraaldipoolpatroon aan het licht.

Verband met Ultrahoge-Energie Deeltjes

Interessant is dat de ontdekte gammastraalfeature vergelijkbaar is met een dipool in de aankomstrichting van ultrahoge-energiedeeltjes, gerapporteerd door het Pierre Auger Observatory in Argentinië sinds 2017. Deze deeltjes, geladen en afgebogen door het magnetische veld van ons sterrenstelsel, vertonen opvallende overeenkomsten met de gammastraalfeature.

Mogelijke Verklaringen en Toekomstig Onderzoek

De wetenschappers vermoeden dat beide fenomenen mogelijk verbonden zijn en worden veroorzaakt door nog ongeïdentificeerde bronnen. Het blijft een kosmisch raadsel, en het vinden van deze mysterieuze bronnen of het voorstellen van alternatieve verklaringen is nu de uitdaging voor astronomen.

Conclusie

De Fermi Gamma-ray Space Telescope, een samenwerking tussen NASA en het Amerikaanse ministerie van Energie, blijft nieuwe inzichten bieden in de dynamische aard van het universum. Deze onverwachte ontdekking herinnert ons eraan dat er nog veel te leren valt over de verre uithoeken van ons kosmisch thuis. Het pad naar begrip en ontdekking lijkt met elke nieuwe waarneming complexer te worden.

Wordt gratis lid
Wij houden je graag (af en toe) op de hoogte over ruimte nieuws, waarneem tips en meer. Afmelden kan altijd!