Nieuw Algoritme Verdubbelt Aantal Bekende Viervoudige Stersystemen

De Nederlandse student Thomas Vaessen heeft een baanbrekend algoritme ontwikkeld dat het aantal bekende viervoudige stersystemen bijna heeft verdubbeld. Astronomen waren voorheen bekend met ongeveer tweehonderd van deze stersystemen, maar dankzij Vaessens innovatieve algoritme zijn er nu maar liefst 198 nieuwe ontdekt. Deze viervoudige stersystemen, waarin vier sterren om elkaar heen draaien, spelen een essentiële rol in het sterrenkundig onderzoek doordat ze diepgaand inzicht bieden in de complexe interacties tussen sterren en hun levenscyclus.

Het algoritme van Vaessen is specifiek ontworpen voor een bijzondere categorie van viervoudige stersystemen, namelijk de dubbele eclipserende dubbelsterren. In deze systemen draaien twee dubbelsterren om elkaar heen, waarbij ze elkaar periodiek verduisteren vanuit het perspectief van de aarde, wat resulteert in zogenaamde “eclipsen.”

Het identificeren van deze dubbele eclipserende dubbelsterren is een uitdaging vanwege hun vaak verre locaties en de close-up opstelling van de dubbelsterparen, waardoor ze vanaf de aarde als één enkel lichtpuntje verschijnen. Vaessens algoritme analyseert telescoopobservaties en identificeert lichtpuntjes waarachter deze fascinerende viervoudige stersystemen schuilgaan, met behulp van de karakteristieke lichtdips veroorzaakt door de periodieke verduisteringen.

Vaessen paste zijn algoritme met succes toe op waarnemingen van de Zwicky Transient Facility-telescoop in de Verenigde Staten, wat resulteerde in de ontdekking van 198 nieuwe dubbele eclipserende dubbelsterren. Deze opmerkelijke bevindingen zullen binnenkort worden gepubliceerd in het vooraanstaande vakblad Astronomy & Astrophysics. Het ontwikkelde algoritme opent niet alleen nieuwe wegen voor het ontdekken van meer viervoudige stersystemen, maar biedt tevens mogelijkheden voor verdere studies om de eigenschappen van de sterren binnen deze systemen te ontrafelen.

Thomas Vaessen heeft niet alleen het aantal bekende viervoudige stersystemen vergroot, maar heeft ook de deur geopend naar een veelbelovende toekomst voor sterrenkundig onderzoek met zijn innovatieve algoritme.

Wordt gratis lid
Wij houden je graag (af en toe) op de hoogte over ruimte nieuws, waarneem tips en meer. Afmelden kan altijd!